Психическо здраве

Психологическо равновесие

Вашето психично здраве е важна част от вашето благосъстояние.

Вашето психично здраве има важна роля

Този аспект на вашето благосъстояние определя дали сте в състояние да работите психологически, емоционално и социално сред другите. Имайки предвид каква голяма роля играе вашето психично здраве във всеки аспект от живота ви, важно е да пазите и подобрявате психологическото здраве, като използвате подходящи мерки. Тъй като различни обстоятелства могат да повлияят на психичното ви здраве, ние ще подчертаем рисковите фактори и признаци, които могат да показват психичен стрес. Но най-важното е, че ще се потопим във всички предимства на вашето психично здраве в най-добрата му форма. Рискови фактори за лошо психично здраве Психичното здраве се описва като състояние на благополучие, при което човек е в състояние да се справи с нормалния стрес на живота. Това състояние позволява продуктивна работа и дава възможност за значим принос към обществото.

Съществуват обаче различни обстоятелства, които могат да повлияят на способността за справяне с кривините на живота. Тези фактори могат също да нарушат ежедневните дейности и способността за управление на тези промени.

Следните фактори, изброени по-долу, могат да повлияят на психическото благополучие и да увеличат риска от развитие на психологически разстройства.

Злоупотреба в детството

Когато дете е подложено на физическо нападение, сексуално насилие, емоционално малтретиране или пренебрегване, докато расте, това може да доведе до тежък психически и емоционален стрес.

Злоупотребата увеличава риска от развитие на психични разстройства като депресия, тревожност, посттравматично стресово разстройство или разстройства на личността.

Както е допустима и обратната страна т.е., когато на детето не са поставени здравословни граници . Когато не е запознато с моралните житейски принципи и му се позволява всичко и на всяка цена!

Децата, които са били малтретирани, може в крайна сметка да се справят с проблеми с употребата на алкохол и вещества. Но освен предизвикателствата за психичното здраве, малтретирането на деца може също да доведе до медицински усложнения като диабет, инсулт и други форми на сърдечни заболявания.

Околната среда

Силен принос за психичното благополучие е състоянието на обичайната среда на човека.

Неблагоприятните условия на околната среда могат да причинят отрицателни ефекти върху психологическото здраве. Например метеорологичните условия могат да повлияят на увеличаването на случаите на самоубийство.

По същия начин, преживяването на природни бедствия от първа ръка може да увеличи шансовете за развитие на ПТСР. В някои случаи замърсяването на въздуха може да доведе до отрицателни ефекти върху симптомите на депресия.

Обратно, животът в положителна социална среда може да осигури защита срещу умствени предизвикателства.

Биология

Вашият биологичен състав може да определи състоянието на вашето благосъстояние.

Установено е, че редица психични разстройства се срещат в семейства и могат да се предават на членовете. Те включват състояния като аутизъм, хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, биполярно разстройство, депресия и шизофрения. Много често са свързани с проблеми на храненето и нездравословното такова и различни токсични фактори, като предозиране с медикаменти, химични субстрати с нейзвестен пройзход.

Начин на живот

Вашият начин на живот също може да повлияе на вашето психично здраве.

Вашият начин на живот също може да повлияе на вашето психично здраве. Пушенето, лошата диета, консумацията на алкохол, употребата на вещества и рисковото сексуално поведение могат да причинят психологически увреждания. Тези поведения са свързани с депресия. Нощно недоспиване ,твърде дълъг застой пред компютъра и др .

Признаци на проблеми с психичното здраве

Когато психичното здраве е компрометирано, това не винаги е очевидно за индивида или хората около него.

Има обаче някои предупредителни знаци, за които трябва да внимавате, които могат да означават негативни промени за благосъстоянието. Те включват:

 • Промяна в хранителните навици, независимо дали прекомерно или недостатъчно хранене;
 • Забележимо намаляване на енергийните нива;
 • Да бъдеш по-уединен и да се отдръпваш от другите;
 • Чувство на постоянно отчаяние;
 • Употреба на алкохол, тютюн или други вещества повече от обикновено;
 • Изпитване на необяснимо объркване, гняв, вина или безпокойство;
 • Силни промени в настроението;
 • Подбиране на битки със семейството и приятелите;
 • Чуване на гласове без идентифицируем източник;
 • Мисли за самонараняване или причиняване на вреда на другите;
 • Не можете да изпълнявате ежедневните задачи с лекота;
 • Симптоми на клинична депресия.

Ползи от доброто психично здраве

Независимо дали сте млади или стари, важността на психичното здраве за цялостното благополучие не може да бъде надценена. Когато психологическото здраве е засегнато, това може да причини негативно поведение, което не само може да засегне личното здраве, но и да компрометира взаимоотношенията с другите.

Тук е време да се отбележи и родовите кармични процеси, които към днешният момент са изключително силни. Те не се виждат с просто око от материално ориентираният човек, но имат сериозни връзки, асоциации с родови моменти и техни прароднини.

Често си задаваме въпроса “Защо ми се случва тази ситуация по един и същи начин”?

Защото този процес изисква един по-обстоен преглед в миналото и намиране корена именно там!

Изключително добри когнетивни терапии са:

Фамилни констелации

Регресивна терапия

Гещал терапия

и други

Някои от предимствата на доброто психично здраве

По-силна способност за справяне със стресовите фактори в живота

Когато умствените и емоционалните състояния са на пикови нива, предизвикателствата на живота могат да бъдат по-лесни за преодоляване. Когато алкохолът/наркотиците, изолацията, изблиците на гняв или битките може да са били приети за справяне със спорове в отношенията, финансови неволи, работни предизвикателства и други житейски проблеми – стабилното психическо състояние може да насърчи по-здравословни механизми за справяне.

Положителна представа за себе си

Психичното здраве до голяма степен корелира с личните чувства към себе си. Цялостното психическо здраве играе роля за вашето самочувствие. Увереността често може да бъде добър индикатор за здравословно психическо състояние. Човек, чието психично здраве е в разцвет, е по-вероятно да се съсредоточи върху доброто в себе си. Те ще усъвършенстват тези качества и като цяло ще имат амбиции, които се стремят към здравословен и щастлив живот.

По-здрави взаимоотношения

Ако вашето психично здраве е в добро състояние, може да сте по-способни да предоставите на приятелите и семейството си качествено време, обич и подкрепа. Ето защо нутрициологията набляга и на психическото здраве ,като част от процеса на същата!

Свържете се с нас!

Email

Info@нутрициолози.com

Обадете ни се

+359 884155378, +359 899700743